Kolika je cijena putovanja trajektom u Europi?

Studija i analiza indeksa cijena trajektnih prijelaza u Europi 2023

U ovo ljetno razdoblje pogodno za izlete na more i krstarenja svih vrsta, putovanje trajektom je vrlo popularno prijevozno sredstvo mnogih putnika. Daleko od stresa prenapučenih zračnih luka ili željezničkih kolodvora, trajekt vam omogućuje da udobno putujete i uzmete vrijeme.

U Vivanodi, web platformi koja svakom putniku omogućuje pronalaženje karata za trajekt, autobus, vlak i avion, željeli smo pokrenuti veliku studiju o cijenama trajekta u Europi kako bismo bolje razumjeli varijacije cijena karata za trajekt prema nekoliko kriterija. (zemlja odredišta, udaljenosti, sezone,...)

Stoga smo analizirali desetke tisuća cijena trajekta na stotinama linija u Europi kao i prijelaza prema Turskoj i zemljama Magreba (Maroko, Alžir, Tunis), kako bismo imali što sveobuhvatniji prikaz. Treba napomenuti da je u ovoj studiji uzeta u obzir samo cijena, neovisno o kvaliteti usluge na brodu, razlikama u plaćama osoblja, ekonomskim razlikama između zemalja itd.

EUROPE

Ključne točke

 • Trajektni prijelazi za Tunis, Litvu, Latviju, Poljsku i Švedsku oni su s najjeftinijim indeksom cijena.
 • S druge strane, trajektni prijelazi za Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Maroko su oni s najvišim indeksom cijena.
 • Veze između Grčke i Turske te one između Maroka i Španjolske proporcionalno su najskuplje u Europi.
 • Poveznice između Njemačke i Litve ili Latvije najjeftinije su u odnosu na prijeđenu udaljenost.
 • Što je prijelaz kraći, cijena je veća.
 • Na europskoj razini cijene su u prosjeku više od srpnja do rujna. Također su nešto viši kada se putovanje odvija vikendom.

Usporedba indeksa cijena trajekta po zemljama u Europi

Na temelju indeksa cijena, koji predstavlja prosječnu cijenu putovanja trajektom od 100 km po osobi, identificirali smo najpovoljnije i najjeftinije zemlje za trajektne prijelaze.

Usporedba indeksa cijena trajekta po zemljama u Europi

Rezultati otkrivaju značajne varijacije u tarifama diljem kontinenta.

Među najskupljim zemljama na vrhu ljestvice nalazimo Tursku, a slijede je Velika Britanija, Maroko, Malta, Island, Italija, Alžir, Portugal i Španjolska. Ove zemlje karakteriziraju relativno visoke cijene prijevoza trajektom.

S druge strane, zanimljivo je da su skandinavske zemlje i baltičke zemlje među najjeftinijima u Europi. Tunis je na prvom mjestu ljestvice najjeftinijih zemalja, a slijede Litva, Latvija, Poljska, Švedska, Norveška, Finska, Albanija, Estonija i Cipar. Ta odredišta nude pristupačnije cijene karata za prijelaze trajektima, što može biti privlačno putnicima koji traže jeftine opcije.

Usporedba cijena trajektnih prijelaza između zemalja u Europi

Sljedeći dio naše studije fokusiran je na usporedbu cijena trajektnih prijelaza između zemalja u Europi. Analizirali smo cijene trajekata na međunarodnim rutama, kao što su linije između Italije i Grčke, između Španjolske i Maroka i sve brodske linije između dviju zemalja, kako bismo razumjeli varijacije cijena između jedne zemlje i druge. Domaći prijelazi (Italija -> Italija ili Grčka -> Grčka, na primjer) su isključeni.

Usporedba cijena trajektnih prijelaza između zemalja u Europi

Nalazimo da prijelazi između Grčke i Turske imaju najviši indeks cijena u Europi. Daleko iza, slijedite prijelaze između Španjolske i Maroka, kao i one između Danske i Njemačke.

Suprotno tome, prijelazi u Njemačkoj i Litvi ili Latviji najjeftiniji su u Europi u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Prijelazi u Norveškoj i Švedskoj, kao i oni između Italije i Španjolske također su među najjeftinijima u Europi.

Također možemo primijetiti vrlo jak kontrast kod prijelaza u Maroko koji su među najjeftinijima iz Francuske ili Italije (dugi prijelazi), ali među najskupljima iz Španjolske (kratki prijelazi).

Utjecaj udaljenosti na cijene trajektnih prijelaza u Europi

Htjeli smo provjeriti ima li duljina trajektnog prijelaza utjecaj na prosječnu cijenu prijelaza.

Utjecaj udaljenosti na cijene trajektnih prijelaza u Europi

Smatramo da što je prijelaz kraći, to je proporcionalno veća cijena.

Najskuplji trajektni prijelazi u Europi

U ovom dijelu detaljnije analiziramo indeks cijena trajektnih prijelaza za svaku od trajektnih linija u Europi. Ukupno smo analizirali gotovo 800 linija diljem Europe.

Najskuplji trajektni prijelazi u Europi

Napominjemo da se radi o vrlo kratkim prijelazima (Lymington-Yarmouth, Chios-Cesme, Santa Maria Salina-Rinella ili Caleta del Sebo-Orzela) koji imaju izrazito visok indeks cijena. Ti su prijelazi najskuplji u Europi u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Najjeftiniji trajektni prijelazi u Europi

Pogledajmo sada poredak najjeftinijih trajektnih linija u Europi prema indeksu cijena. Ukupno smo analizirali gotovo 800 linija diljem Europe.

Najjeftiniji trajektni prijelazi u Europi

Za razliku od grafikona na najskupljim linijama, primjećujemo da se uglavnom dugi prijelazi (Travemünde-Liepaja, Barcelona-Civitavecchia, Klaipeda-Kiel ili Barcelona-Porto Torres) svrstavaju među najjeftinije u Europi.

Najjeftinije odredišne ​​luke za trajektne prijelaze u Europi

Analizirali smo i rangirali trajektne luke prema indeksu cijena prijelaza u svaku luku.

Najjeftinije odredišne ​​luke za trajektne prijelaze u Europi

Najskuplje odredišne ​​luke za trajektne prijelaze u Europi

Analizirali smo i rangirali trajektne luke prema indeksu cijena prijelaza u svaku luku.

Najskuplje odredišne ​​luke za trajektne prijelaze u Europi

Usporedba indeksa cijena trajekta po mjesecima u godini

Željeli smo utvrditi da li cijene trajekata imaju sezonalnost i variraju li ovisno o mjesecu u godini u kojem se plovi. Doista, mnoge prijevozničke tvrtke poput željezničkih kompanija i zrakoplovnih kompanija uvelike variraju svoje cijene ovisno o potražnji, koja je često puno veća tijekom ljetnih praznika.

Usporedba indeksa cijena trajekta po mjesecima u godini

Na europskoj razini možemo primijetiti da su cijene trajekata u prosjeku više od srpnja do rujna, što odgovara ljetnom razdoblju u Europi, a time i visokoj sezoni putovanja trajektima. No, izvan ovog ljetnog razdoblja cijene su u prosjeku tek nešto niže. Detaljnijom analizom zemlje po zemljama (pogledajte ostale kartice), možemo vidjeti da je ova sezonalnost izraženija u pojedinim zemljama.

Usporedba indeksa cijena trajekata po danima u tjednu

Zanimalo nas je i može li cijena prijevoza trajektom varirati ovisno o danu u tjednu

Usporedba indeksa cijena trajekata po danima u tjednu

Otkrili smo da prijelazi s polaskom vikendom imaju nešto više cijene od onih s polaskom radnim danom. Analizirajući državu po zemlju (pogledajte druge kartice), nalazimo da ovaj kriterij nije uvijek relevantan.

Metodologija studija

Za provedbu ove studije prikupili smo gotovo 110.000 cijena trajektnih prijelaza. Neke cijene uključuju putovanje za jednu osobu bez vozila, druge za 2 odrasle osobe i vozilo. Zatim smo normalizirali te cijene kako bismo dobili cijenu po osobi. Zatim je svaka cijena preračunata kako bi se dobio indeks koji predstavlja trošak na 100 prijeđenih kilometara.

Treba napomenuti da je u ovoj studiji uzeta u obzir samo cijena, bez obzira na kvalitetu usluge na brodu, razlike u plaćama osoblja itd. (vidi ograničenja studije).

Ograničenja studija

Bitno je prepoznati da, kao i sve studije, ova analiza cijena trajekta u Europi ima određena ograničenja koja treba uzeti u obzir. Ova ograničenja mogu utjecati na raspon i točnost dobivenih rezultata.

Prije svega, važno je napomenuti da se studija temelji na dostupnim i prikupljenim podacima, što znači da mogu postojati varijacije u pokrivenosti uključenih trajektnih kompanija i destinacija. Stoga neki akteri ili rute možda neće biti predstavljeni u analizi.

Osim toga, cijene trajekata podložne su fluktuacijama zbog čimbenika kao što su sezona, potražnja i posebne promocije. Stoga je ključno prepoznati da se cijene mogu mijenjati tijekom vremena i da dobiveni rezultati odražavaju sliku u određenom trenutku.

Osim toga, važno je napomenuti da cijene trajekta mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima, kao što su ekonomske razlike između zemalja, politike javnih subvencija određenih linija, razina kvalitete i usluga tvrtki, tečajevi i politike cijena specifične za svaku tvrtku . Te razlike mogu utjecati na opažene razlike u cijenama između zemalja i vjerojatno će zahtijevati daljnju analizu.

Na kraju, valja spomenuti da cijene trajekata mogu varirati ovisno o kategorijama putnika i vrstama usluga koje se nude, što može dovesti do značajnih varijacija u cijenama.

Uzimajući u obzir ova ograničenja, važno je tumačiti rezultate na uravnotežen način i koristiti nalaze kao opći vodič za razumijevanje trendova i varijacija u cijenama trajekta u Europi.

Fokusirajte se na cijene trajektnih prijelaza u Hrvatskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Hrvatske. Analizom cijena trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Hrvatsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Hrvatska je točno u sredini naše ljestvice europskih zemalja, između Danske i Nizozemske.
 • Trajektna linija od Poreča do Trsta u Italiji najjeftinija je u zemlji, u odnosu na prijeđenu udaljenost.
 • Pruga Umag-Venecija je, obratno, križanje s najvišim indeksom cijena.
 • Kolovoz je najskuplji mjesec za putovanje trajektom iz Hrvatske
 • Prijevoz trajektom koji polazi radnim danom čini se skupljim od onih koji polaze vikendom.

Cijene za domaće i međunarodne prijelaze iz Hrvatske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Hrvatske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Poredak trajektnih linija u Hrvatskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Hrvatskoj i poredali ih po indeksu cijena od najveće do najniže.

Poredak trajektnih luka u Hrvatskoj

Analizirali smo sve luke u Hrvatskoj koje opslužuje barem jedna trajektna linija i zatim ih poredali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Hrvatskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas variraju li cijene trajekata u Hrvatskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekta Hrvatska po danima u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Usredotočite se na cijene trajekta za UK

U ovom odjeljku usredotočit ćemo se na trajektne prijelaze iz Ujedinjenog Kraljevstva. Analizirajući cijene trajekta na različitim pomorskim rutama između Ujedinjenog Kraljevstva i drugih europskih zemalja, kao i domaćih prijelaza, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Ujedinjeno Kraljevstvo je druga najskuplja zemlja u Europi za prijevoz trajektom.
 • Domaće trajektne veze daleko su najskuplje u odnosu na prijeđenu udaljenost.
 • Linija Lymington - Yarmouth je najskuplja linija, a općenito linije koje služe otoku Wight.
 • Prijelazi u Španjolsku su u prosjeku proporcionalno najjeftiniji.
 • Linija Lerwick - Aberdeen, koja povezuje Shetlandske otoke sa Škotskom, najjeftinija je u zemlji.
 • Stoga je Yarmouth najskuplja trajektna luka, a Lerwick najjeftinija.

Cijene za domaće i međunarodne prijelaze iz Ujedinjenog Kraljevstva

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Ujedinjenog Kraljevstva u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Domaće trajektne veze daleko su najskuplje u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Prijelazi u Španjolsku su u prosjeku proporcionalno najjeftiniji.

Poredak trajektnih linija u Velikoj Britaniji

Odabrali smo sve britanske trajektne linije i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Linija Lymington - Yarmouth je najskuplja linija, a općenito linije koje služe otoku Wight.

Poredak trajektnih luka u Velikoj Britaniji

Analizirali smo sve luke u Ujedinjenom Kraljevstvu koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija, a zatim ih poredali prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Luke Lerwick, Aberdeen, Liverpool, Kirwall i Hull najjeftinije su odredišne ​​luke za putovanje trajektom u UK

Analiza indeksa cijena u Velikoj Britaniji prema mjesecu odlaska

Htjeli smo znati razlikuju li se cijene trajekata u Ujedinjenom Kraljevstvu ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Vidimo da nema prave sezonalnosti u cijenama trajekata, iako su cijene nešto niže u rujnu i listopadu.

Analiza cijena trajekta za UK po danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Napominjemo da je vrlo mala razlika između polaska vikendom i polaska radnim danom.

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Francuskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Francuske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Francusku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Francuska je na 12. mjestu najjeftinijih zemalja u Europi za putovanje trajektom.
 • Plovidbe do Maroka su daleko najjeftinije
 • Suprotno tome, veze s Italijom, posebice prijelaz iz Bonifacia na Sardiniju, te one s Ujedinjenim Kraljevstvom, one su s najvišim indeksom cijena.
 • Što se tiče Maroka, veze s Korzikom su među najjeftinijima.
 • Kolovoz je najskuplji mjesec za putovanje trajektom u Francuskoj.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Francuske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Francuske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Kada su u pitanju trajektni prijelazi iz Francuske, jedno se ističe: odredišta za Maroko, Tunis i Korziku ističu se nekima od najpovoljnijih cijena. Doista, ti su prijelazi jasno pozicionirani ispod prosječnih cijena uočenih na drugim rutama.

Treba istaknuti i prijelaze prema Irskoj, koji imaju dosta umjerene cijene.

Poredak trajektnih linija u Francuskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Francuskoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Prijelazi između Bonifacia i Sardinije daleko su najskuplji.

Prijelazi Toulon-Porto Torres, oni za Maroko iz Sètea i, općenito, oni između kontinenta i Korzike, najjeftiniji su u Francuskoj.

Treba, međutim, napomenuti da prijelazi na Korziku dobivaju subvencije od francuskih javnih vlasti, u okviru „Društva za teritorijalni kontinuitet”, dopuštajući određenim prijevoznicima da prikazuju niže cijene.

Rangiranje trajektnih luka u Francuskoj

Analizirali smo sve luke u Francuskoj koje opslužuje barem jedna trajektna linija, a zatim smo ih poredali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Francuskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Francuskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Kolovoz je najskuplji mjesec za putovanje trajektom u Francusku.

Analiza cijena trajekata u Francuskoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Na razini Francuske zapravo nema razlike u cijeni između polaska vikendom i polaska radnim danom.

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Španjolskoj

U ovom ćemo se dijelu fokusirati na trajektne prijelaze iz Španjolske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Španjolsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Španjolska je 9. najskuplja zemlja u Europi za putovanje trajektom.
 • Prijelazi u Maroko su oni s daleko najvišim indeksom cijena.
 • Suprotno tome, veze s Italijom, posebice linija Barcelona-Civitavecchia, i Irskom s linijom od Bilbaa do Rosslarea, one su s najnižim indeksom cijena.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Španjolske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Španjolske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Prijelazi u Maroko su oni s daleko najvišim indeksom cijena.

S druge strane, rute za Italiju i Irsku one su s najnižim indeksom cijena.

Najskuplje trajektne linije u Španjolskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Španjolskoj i rangirali one s najvišim indeksom cijena.

Linije između Tangiera u Maroxu i Algercirasa ili Tarife među najskupljima su u Španjolskoj.

Lokalne linije koje služe otoku Anzarote na Kanarskim otocima također imaju vrlo visoku prosječnu cijenu prijelaza.

Najjeftinije trajektne linije u Španjolskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Španjolskoj i rangirali one s najnižim indeksom cijena.

Upravo dugi prijelazi poput Italije iz Barcelone, te oni koji povezuju Kanarske otoke (Arrecife) s kopnom, imaju najniži indeks cijena u zemlji.

Poredak trajektnih luka u Španjolskoj

Analizirali smo sve luke u Španjolskoj koje opslužuje barem jedna trajektna linija i zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Španjolskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Španjolskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Španjolskoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

U Španjolskoj postoji vrlo mala razlika u cijeni između putovanja trajektom vikendom ili polaska radnim danom.

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Italiji

U ovom ćemo se dijelu fokusirati na trajektne prijelaze iz Italije. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Italiju s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Italija je 6. najskuplja zemlja u Europi za putovanje trajektom.
 • Veze između Italije i Malte te domaće linije u prosjeku imaju najveći indeks cijena.
 • Trajektna linija Santa Marina Salina do Rinelle na otoku Salina daleko je najskuplja u Italiji.
 • Linije koje povezuju Barcelonu iz Civitavecchie i Porto Torresa najjeftinije su u zemlji u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Italije

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Italije u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Najviši indeks cijena imaju prijelazi prema otoku Malti (Valletta) i domaći prijelazi (otoci -> kopno).

Dugi prijelazi preko Mediterana do Španjolske, Maroka ili Tunisa najjeftiniji su u zemlji.

Najskuplje trajektne linije u Italiji

Odabrali smo sve trajektne linije u Italiji i rangirali one s najvišim indeksom cijena.

Riječ je o vezi između Santa Marine Saline i Rinelle, na otoku Salina, koja je najskuplji prijelaz u Italiji, u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Najjeftinije trajektne linije u Italiji

Odabrali smo sve trajektne linije u Italiji i rangirali one s najnižim indeksom cijena.

Prijelazi u Španjolsku (Bcelona) iz Civitavcchie i Porto Torresa na Sardiniji imaju najniži indeks cijena u Italiji.

Najskuplje luke u Italiji

Analizirali smo sve luke u Italiji koje opslužuje barem jedna trajektna linija i zatim rangirali one s najvišim indeksom cijena.

Najjeftinije luke u Italiji

Analizirali smo sve luke u Italiji koje opslužuje barem jedna trajektna linija i zatim rangirali one s najnižim indeksom cijena.

Analiza indeksa cijena u Italiji prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas razlikuju li se cijene trajekata u Italiji ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Čini se da će cijene pasti nakon rujna.

Analiza cijena trajekata u Italiji prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Nema razlike u cijeni između vikenda i tjedna za putovanje trajektom u Italiji.

Fokusirajte se na cijene trajektnih prijelaza u Grčkoj

U ovom ćemo se dijelu fokusirati na trajektne prijelaze iz Grčke. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Grčku s drugim europskim zemljama, kao i domaće prijelaze, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Grčka je 11. najskuplja zemlja u Europi za putovanje trajektom.
 • Trajektne usluge za Tursku s grčkih otoka (osobito linija Chios - Cesme) daleko su najskuplje, dok su veze s Italijom najjeftinije.
 • Usluga Patras iz Venecije ili Ancone najjeftinije su trajektne linije u zemlji.
 • Čini se da je odlazak vikendom skuplji od odlaska radnim danom.
 • Od studenog cijene su znatno niže (ali mnoge linije više ne prometuju tijekom zimskog razdoblja)

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Grčke

Usporedili smo cijene za sve prijelaze iz Grčke u druge europske zemlje, kao i domaće rute.

Cijene prijelaza između Grčke i Turske daleko su najviše u zemlji.

Domaći prijelazi, a posebno prijelazi s Italijom imaju znatno niže cijene.

Najskuplje trajektne linije u Grčkoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Grčkoj i rangirali one s najvišim indeksom cijena.

Dvije trajektne linije izdvajaju se od ostalih po visokim cijenama.

Kao što se vidi na prethodnom grafikonu, linija Chios > Csme, između Grčke i Turske, najskuplja je u zemlji u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Najskuplji domaći prijelaz je od Koste do Spetsesa.

Najjeftinije trajektne linije u Grčkoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Grčkoj i rangirali one s najnižim indeksom cijena.

Trajektne linije koje povezuju Italiju, a posebno one između Patrasa i Venecije ili Ancone, najjeftinije su u zemlji.

Također možemo primijetiti da mnoge nacionalne linije, između grčkih otoka, imaju prilično niske cijene.

Najskuplje luke u Grčkoj

Analizirali smo sve luke u Grčkoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija i zatim rangirali one s najvišim indeksom cijena.

Najjeftinije luke u Grčkoj

Analizirali smo sve luke u Grčkoj koje opslužuje barem jedna trajektna linija i zatim rangirali one s najnižim indeksom cijena.

Analiza indeksa cijena u Grčkoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Grčkoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Od studenog cijene su znatno niže (ali mnoge linije više ne prometuju tijekom zimskog razdoblja)

Analiza cijena trajekata u Grčkoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Čini se da je odlazak vikendom skuplji od odlaska radnim danom.

Fokusirajte se na cijene trajektnih prijelaza u Danskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Danske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Dansku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Danska je 13. najskuplja zemlja u Europi za putovanje trajektom, dakle u sredini ljestvice.
 • Prijelazi s Njemačkom, uglavnom linija Rodby-Puttgarden, najskuplji su u Danskoj.
 • Linija Oslo-Kopenhagen ima najniži indeks cijena među svim prijelazima koji prometuju u Dansku.
 • Čini se da će od rujna cijene trajekata značajno pasti.

Cijene nacionalnih i međunarodnih trajekata iz Danske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Danske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Trajekti za Njemačku najskuplji su iz Danske.

Najjeftinije su linije između Danske i Švedske ili Norveške.

Rangiranje trajektnih linija u Danskoj

Odabrali smo sve danske trajektne linije i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Kao što se vidi na prethodnom grafikonu, linije koje služe Njemačkoj (Rodby-Puttgarden i Gedser-Rostock) ističu se svojom visokom cijenom u odnosu na prijeđenu udaljenost.

Linije koje služe Norveškoj, a posebno njenom glavnom gradu Oslu, imaju vrlo niske prosječne cijene.

Rangiranje trajektnih luka u Danskoj

Analizirali smo sve luke u Danskoj koje opslužuje barem jedna trajektna linija i zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Danskoj prema mjesecu odlaska

Htjeli smo znati razlikuju li se cijene trajekata u Danskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Čini se da će od rujna cijene trajekata značajno pasti.

Analiza cijena trajekata u Danskoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Nema razlike u cijeni putovanja trajektom u Danskoj između vikenda i radnih dana.

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Norveškoj

U ovom dijelu ćemo se fokusirati na trajektne prijelaze iz Norveške. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Norvešku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Norveška je 6. najjeftinija zemlja u Europi za putovanje trajektom, odmah iza Švedske.
 • Veze s Njemačkom kao i domaći prijelazi najskuplji su u zemlji.
 • Prijelazi sa Švedskom su daleko najjeftiniji (osobito linija Sandefjord-Stromstad)

Cijene nacionalnih i međunarodnih trajekata iz Norveške

Usporedili smo cijene za sve prijelaze iz Norveške u druge europske zemlje, kao i domaće rute.

Veze s Njemačkom kao i domaći prijelazi najskuplji su u zemlji.

Prijelazi sa Švedskom su daleko najjeftiniji (osobito linija Sandefjord-Stromstad)

Poredak trajektnih linija u Norveškoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Norveškoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Rangiranje trajektnih luka u Norveškoj

Analizirali smo sve luke u Norveškoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija i zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Norveškoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Norveškoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Norveškoj po danima u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Vikendom su cijene trajekata u prosjeku nešto više.

Usredotočite se na cijene prijevoza trajektom u Švedskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Švedske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Švedsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Švedska je 5. najjeftinija zemlja u Europi za putovanje trajektom, odmah ispred Norveške.
 • Prijelazi s Norveškom (osobito linija Stromstad-Sandefjord) su najjeftiniji u zemlji.
 • Suprotno tome, prijelazi s Danskom su najskuplji.
 • Linija Kapellskär-Lumparland ima najviši indeks cijena.
 • Cijene su veće od lipnja do kolovoza.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Švedske

Usporedili smo cijene za sve prijelaze iz Švedske u druge europske zemlje, kao i domaće rute.

Prijelazi s Norveškom (osobito linija Stromstad-Sandefjord) su najjeftiniji u zemlji.

Suprotno tome, prijelazi s Danskom su najskuplji.

Rangiranje trajektnih linija u Švedskoj

Odabrali smo sve švedske trajektne linije i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Rangiranje trajektnih luka u Švedskoj

Analizirali smo sve luke u Švedskoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija, a zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Švedskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Švedskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Cijene su veće od lipnja do kolovoza.

Analiza cijena trajekata u Švedskoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Fokusirajte se na cijene trajektnih prijelaza u Finskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Finske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Finsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Finska je 7. najjeftinija zemlja u Europi za putovanje trajektom, nakon Norveške i Švedske.
 • Prijelazi s Talinnom u Estoniji su oni s najvišim indeksom cijena.
 • Dugi prijelazi s Njemačkom, posebno linija Helsinki-Travemünde, najjeftiniji su u zemlji.
 • Cijene su veće od lipnja do kolovoza.

Cijene nacionalnih i međunarodnih trajekata iz Finske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Finske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Rangiranje trajektnih linija u Finskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Finskoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Rangiranje trajektnih luka u Finskoj

Analizirali smo sve luke u Finskoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija i zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Finskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Finskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Finskoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Njemačkoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Njemačke. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Njemačku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Njemačka je 11. najjeftinija zemlja u Europi za putovanje trajektom, odmah ispred Francuske.
 • Prijelazi s Danskom, uglavnom linija Puttgarden-Rodby, najskuplji su u Njemačkoj.
 • Prijelazi s baltičkim zemljama (Latvija i Litva) imaju najniži indeks cijena.
 • Od rujna cijene značajno padaju.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Njemačke

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Njemačke u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Rangiranje trajektnih linija u Njemačkoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Njemačkoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Rangiranje trajektnih luka u Njemačkoj

Analizirali smo sve luke u Njemačkoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija i zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Njemačkoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas razlikuju li se cijene trajekata u Njemačkoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Njemačkoj po danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Nizozemskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Nizozemske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Nizozemsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Nizozemska je 13. najjeftinija zemlja u Europi za putovanje trajektom i nalazi se u sredini ove europske ljestvice.
 • Linija Hook of Holland-Harwich ima najviši indeks cijene.
 • U srpnju i kolovozu skuplje je putovati trajektom.
 • Cijene su više za prijelaze koji polaze radnim danom, a ne vikendom.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Nizozemske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Nizozemske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Rangiranje trajektnih linija u Nizozemskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Nizozemskoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Rangiranje trajektnih luka u Nizozemskoj

Analizirali smo sve luke u Nizozemskoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija, a zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Analiza indeksa cijena u Nizozemskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Nizozemskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Nizozemskoj po danima u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Irskoj

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Irske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Irsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Irska je 12. najskuplja zemlja u Europi za putovanje trajektom i otprilike je u sredini europske ljestvice.
 • Prijelazi s Velikom Britanijom su daleko najskuplji.
 • Prijelazi sa Španjolskom, posebice linija Rosslare-Bilbao, oni su koji pokazuju najniži indeks cijena.
 • Cijene trajekata su nešto više tijekom mjeseca srpnja i kolovoza
 • Jeftinije je putovati trajektom koji polazi radnim danom nego vikendom.

Cijene nacionalnih i međunarodnih trajekata iz Irske

Usporedili smo cijene za sve prijelaze iz Irske u druge europske zemlje, kao i domaće rute.

Poredak trajektnih linija u Irskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Irskoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Poredak trajektnih luka u Irskoj

Analizirali smo sve luke u Irskoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija, a zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najvišeg do najnižeg.

Analiza indeksa cijena u Irskoj prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Irskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Irskoj po danima u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Fokusirajte se na cijene trajektnih prijelaza u Portugalu

U ovom dijelu fokusirat ćemo se na trajektne prijelaze iz Portugala. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Portugal s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Portugal je osma najskuplja zemlja u Europi za putovanje trajektom, odmah ispred Španjolske.
 • Prijelazi između otoka Madeira i otoka Porto Santo najskuplji su u Portugalu.
 • Na Azorima su daleko najjeftinije trajektne linije između Velasa i Horte te između Santa Cruz das Florsa i Corva.
 • Zapravo nema nikakve sezone. Cijene se ne razlikuju prema mjesecu u godini.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Portugala

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Portugala u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Poredak trajektnih linija u Portugalu

Odabrali smo sve trajektne linije u Portugalu (Madeira i Azori) i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Poredak trajektnih luka u Portugalu

Analizirali smo sve luke u Portugalu koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija i zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Analiza indeksa cijena u Portugalu prema mjesecu odlaska

Zanimalo nas je razlikuju li se cijene trajekata u Portugalu ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Portugalu prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

Usredotočite se na cijene trajektnih prijelaza u Poljskoj

U ovom ćemo se dijelu fokusirati na trajektne prijelaze iz Poljske. Analizirajući cijene trajekata na različitim pomorskim rutama koje povezuju Poljsku s drugim europskim zemljama, kao i domaćim prijelazima, nastojat ćemo istaknuti trendove cijena i varijacije troškova za putnike prema različitim kriterijima.

Ključne točke

 • Poljska je 4. najjeftinija zemlja u Europi za putovanje trajektom.
 • Linija između Gdanjska i Nynashamna daleko je najjeftinija koja služi Poljskoj.
 • Cijene su nešto više tijekom mjeseca srpnja i kolovoza.

Cijene za nacionalne i međunarodne prijelaze iz Poljske

Usporedili smo cijene svih prijelaza iz Poljske u druge europske zemlje kao i domaće veze.

Rangiranje trajektnih linija u Poljskoj

Odabrali smo sve trajektne linije u Poljskoj i poredali ih prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Rangiranje trajektnih luka u Poljskoj

Analizirali smo sve luke u Poljskoj koje opslužuje najmanje jedna trajektna linija, a zatim ih rangirali prema indeksu cijena od najviše do najniže.

Analiza indeksa cijena u Poljskoj prema mjesecu odlaska

Htjeli smo znati razlikuju li se cijene trajekata u Poljskoj ovisno o mjesecu polaska na putovanje.

Analiza cijena trajekata u Poljskoj prema danu u tjednu

Htjeli smo znati je li odlazak trajektom vikendom (od petka do nedjelje) skuplji ili jeftiniji od odlaska radnim danom (od ponedjeljka do četvrtka).

None
None
None
None